Sporten Met Rust In Je Hoofd

Jaren geleden in de periode dat ik de luxe had om mij volledig te richten op het wielrennen zat ik met een probleem. Ik deed er alles voor, trainde hard, ging vroeg naar bed. Ik reed ook zeker niet slecht. Ik reed vaak prijs en ik deed soms dingen die vriend en vijand verbaasde. Maar toch bleef die grote klapper uit. Oké misschien was ik geen super talent, maar heel vaak liep het op het alle laatste moment net mis. Dan viel alles net niet in de juiste plooi voor mij. Dat gaf jaren onzekerheid en frustratie.

En pas veel later of moet zeggen pas sinds kort snap ik waarom dat niet lukte. Waarom ik telkens net mis greep naar dat mooie resultaat dat me voldoening gaf en ik er echt blij van werd. Ik reed niet rond met rust in mij hoofd. Nu zullen de mensen zeggen die mij wat langer kennen, “Ja dat is logisch jij bent nooit rustig geweest”. Een foute constatering want er waren wel zeker moment dat ik rustig bleef.

 

Neem nu 1994, ja zo lang geleden, het NK baan in Alkmaar op het onderdeel wat nu de puntenkoers heet. Die dag was ik heel rustig ondanks dat er van alles anders liep dan ik had gepland. Maar op het moment dat het startschot klonk reed op mijn gevoel en werd ik kampioen.

 

Nog zo'n dag , 2012 op Megaland in Landgraaf. Die op een sport event was aan het einde van de dag het NK voor de paracyling en ik reed mee als piloot op de tandem. Die dag mocht samen met de Bjorn Demas de hele wereld verrassen met het rood-wit-blauw. We waren verre van kanshebber, maar ook die dag bleef ik rustig. Ik had de juiste wedstrijd spanning. Ook die dag reed in vanuit het vertrek op het gevoel en intuïtie  Het resultaat een prachtige solo en winnen op ons thuis parkoers. Een droom die uitkwam.

En als laatste mijn recente titel op de baan bij de 40+ afgelopen februari (02-02-2020) . Na een hele moeilijke periode met veel privé problemen voelde me erg ontspannen en rustig op die dag. Voor het eerst sinds jaren reed ik weer een wedstrijd op de baan. En ik had niks te verliezen en dit keer bleef mijn focus super. Weer met een titel als resultaat en daar begon het te dagen ….. ik rij met rust in mijn hoofd!

 

Dat was een prachtig inzicht waar verder ingedoken ben en nu nog elke dag over leer. Ook in deze periode waar het zeker niet makkelijke is. Ook niet voor mij. Maar in geniet elke dag.

 

#SportenMetRustInJeHoofd

Reactie schrijven

Commentaren: 0